Εργαστήρι Ψαλτικής

το «εργαστήρι ψαλτικής» στο Ελληνικό Ωδείο|το «εργαστήρι ψαλτικής» στο Ελληνικό Ωδείο|το «εργαστήρι ψαλτικής» στο Ελληνικό Ωδείο||| το «εργαστήρι ψαλτικής» στο Ελληνικό Ωδείο|το «εργαστήρι ψαλτικής» στο Ελληνικό Ωδείο|το «εργαστήρι ψαλτικής» στο Ελληνικό Ωδείο|||

 

χορωδία βυζαντινής μουσικής

Το Ελληνικό Ωδείο από το 2012 φιλοξενεί και συνεργάζεται με το «Εργαστήρι Ψαλτικής»

Το «Εργαστήρι Ψαλτικής» ιδρύθηκε το 1998 με έδρα την Αθήνα. Τα μέλη του με ποικίλες επαγγελματικές δραστηριότητες και ενδιαφέροντα, διακατέχονται από το ίδιο μεράκι, την αγάπη για τη συλλογική μελέτη, την καλλιέργεια και διάδοση του πλούτου της Βυζαντινής Μουσικής και της Ψαλτικής Τέχνης.
Οι μουσικές καταβολές του προέρχονται άμεσα από την πηγή της Κωνσταντινουπόλεως, τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Θρασύβουλο Στανίτσα, μαθητής του οποίου υπήρξε επί σειρά ετών ὁ χοράρχης Αθανάσιος Παϊβανάς.
Οι μουσικές δραστηριότητες του «Εργαστηρίου Ψαλτικής», από την ίδρυσή του έως σήμερα, έχουν ως κύριο άξονα την Ψαλτική Παράδοση της Κωνσταντινουπόλεως. Χαρακτηρίζεται ως η Βυζαντινή Χορωδία, η οποία υπηρετεί και καλλιεργεί την Ψαλτική Τέχνη της Πόλης, την άρρηκτα δεμένη με την ακουστική παράδοση, όπως αυτή τεκμηριωμένα φθάνει δια μέσου των αιώνων από τον δάσκαλο στο μαθητή μέχρι σήμερα.

Εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Πέργης κ. Ευάγγελος, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Σεραφείμ Φαράσογλου, ο Άρχοντας Μουσικοδιδάσκαλος & τ. Δομέστικος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Δημοσθένης Παϊκόπουλος, πλειάδα Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, η Αδελφότητα των Δανιηλαίων έχουν εγγράφως εκφράσει πολύ κολακευτικά σχόλια για το «Εργαστήρι Ψαλτικής». Αντίστοιχες έγγραφες κριτικές και πολύ θετικά σχόλια έχουν εκφρασθεί από προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Μουσικής (καθηγητές Κονσερβατορίων, μαέστρους, σολίστ κ.α.).

Το «Εργαστήρι Ψαλτικής» έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στον χώρο της χορωδιακής Βυζαντινής Μουσικής. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και συναντήσεις ξένων και ελληνικών χορωδιών, σε θεολογικές και επιστημονικές ημερίδες, σε εορταστικές εκδηλώσεις των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων, φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχει πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό Θρησκευτικής Μουσικής, ο οποίος διεξήχθη στην Πρέβεζα το 2002, κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία των βυζαντινών χορωδιών και το Ειδικό Βραβείο της καλύτερης ελληνικής χορωδίας του 8ου Διεθνούς Διαγωνισμού Θρησκευτικής Μουσικής.

Log in

via social media to browse our alumni catalogues   

Facebook Login

create an account