Θόδωρος Αντωνίου

Τιμώντας το Δάσκαλο, τον Άνθρωπο, τον Συνεργάτη και το Φίλο

Γεννήθηκε στην Αθήνα 10 Φεβρουαρίου 1935 και απεβίωσε 26 Δεκεμβρίου 2018. Ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, αρχιμουσικός και μουσικός παιδαγωγός, Σπούδασε Βιολί και Φωνητική στο Εθνικό Ωδείο και Σύνθεση στο Ελληνικό Ωδείο (του οποίου υπήρξε καθηγητής Σύνθεσης από το 1992 έως και το 2016).
Συνέχισε τις σπουδές του για Σύνθεση και Διεύθυνση Ορχήστρας στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου και στο Διεθνές Μουσικό Κέντρο του Ντάρμστατ.

Δίδαξε μουσική στα Πανεπιστήμια του Στάνφορντ, της Γιούτα, στη Μουσική Ακαδημία της Φιλαδέλφειας και στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από το 1974 έως το 1985 υπήρξε συνδιευθυντής όλων των δραστηριοτήτων σύγχρονης μουσικής στο Μουσικό Κέντρο του Τάνγκελγουντ. Από το 1989 κατέχει τη θέση του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Υπήρξε ιδρυτής της Πειραματικής Λυρικής Σκηνής και καλλιτεχνικός διευθυντής της από το 2004 έως το 2011.

Η εργογραφία του αριθμεί πάνω από 450 έργα, πολλά από τα οποία είναι παραγγελίες μεγάλων ορχηστρών και ιδρυμάτων, και περιλαμβάνει τρεις όπερες, Περίανδρος (1977-79), Βάκχες (1991-92), Οιδίπους επί Κολωνώ (1997) «Παραγγελία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας SWF Μπάντεν Μπάντεν/Βραβείο Μουσικής 1998 της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κρητικών», χορωδιακά έργα, καντάτες, έργα μουσικής δωματίου, έργα για σολίστ, συμφωνικά έργα και κοντσέρτα. Ενδεικτικά αναφέρονται: Τρεις Συμφωνίες, η Καντάτα Νενικήκαμεν (1972) «Παραγγελία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας και της πόλης του Μονάχου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972», Πέντε Κοντσέρτα για Πιάνο, Τρία Κοντσέρτα για Βιολί, Έξι Κουαρτέτα Εγχόρδων κ.α.
Έχει γράψει περίπου 150 έργα για το θέατρο και τον κινηματογράφο (εκ των οποίων τα 60 είναι μουσική για αρχαίες τραγωδίες).

Έχει διευθύνει μεγάλες ορχήστρες και μουσικά σύνολα παγκοσμίως, όπως την Ορχήστρα Δωματίου της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστώνης, τις Ορχήστρες των Ραδιοφωνιών του Βερολίνου, του Παρισιού και της Βαυαρίας, την Ορχήστρα Tonhalle της Ζυρίχης, την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Καμεράτα κ.α.

Από τα 25 περίπου Βραβεία και Διακρίσεις αναφέρονται ενδεικτικά: το Βραβείο "Richard Strauss" της πόλεως του Μονάχου (1964), το Βραβείο "Κάρολος Κουν" (1988) για την προσφορά του στο χώρο της θεατρικής μουσικής, το "Αριστείο Διδασκαλίας Metcalf" του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (1991), το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο της προσφοράς του στη μουσική (1997), Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (Φεβρουάριος 2007),το Βραβείο "Τιμώντας τον Ελληνικό Πολιτισμό" από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (2011) και το Βραβείο "Απόλλων" από την ΕΛΣ και την ΕΦ.ΕΛΣ το 2013.

Υπήρξε Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (2003), Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2009) και διετέλεσε επί 30 έτη πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Τον Οκτώβριο του 2008 ανακηρύχθηκε Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και το 2014 τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Log in

via social media to browse our alumni catalogues   

Facebook Login

create an account